Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

JADŁOSPIS DO POBRANIA

 

Drodzy Rodzice,

Od stycznia staramy się urozmaicać posiłki w naszym przedszkolu.

Korzystamy z receptur, które otrzymaliśmy od warszawskich organizatorów kampanii „Wiem co jem”. Staramy się ograniczać ilość soli dodawanej do potraw a w zamian używać więcej ziół a także zmniejszać ilość cukru w zamian stosując miód lub inne zamienniki takie jak syrop klonowy.

Od stycznia mamy też kilku nowych dostawców artykułów spożywczych.

Mięso i wędliny kupowane są z pominięciem łańcucha pośredników, w niedużej, regionalnej przetwórni z okolic Warszawy (wędliny mają bardzo dobry skład a mięso jest bardzo świeże). Już na zawsze pożegnaliśmy się z pasztecikiem podlaskim i przysmakiem śniadaniowym.

Pieczywo dostarczane jest codziennie z piekarni Oscroba, a dzieci same mogą wybrać rodzaj chlebka na śniadanie, jest chleb wiejski (pszenno-żytni), żytni z pestkami dyni, litewski, orkiszowy a dla najbardziej wybrednych J biały chlebek pszenny. Raz w tygodniu są bułeczki, grahamki lub sznytki lub poznańskie.

Furorę zrobiła brusketta (aż zabrakło!!!), bagietka z pieca z mozzarellą, oliwą, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i świeżą bazylią. Dużym powodzeniem cieszyła się zapiekanka z ryżu, warzyw i udźca indyka (a dodaliśmy do środka nawet seler naciowy). Nasze przedszkolaki bardzo chętnie zaakceptowały zupy krem, zwłaszcza cebulową do której sami robimy grzanki.

Mamy także nowego dostawcę świeżych i pysznych soków. Staramy się zmieniać podwieczorki, dodawać więcej warzyw i stopniowo wprowadzać koktajle owocowe z jogurtem naturalnym. Zrezygnowaliśmy z kupnych ciast, czasem tylko na podwieczorek są bułeczki drożdżowe ale w sezonie na pewno nie zapomnimy o jagodziankach.

Smutno jest naszej dużej patelni elektrycznej, bo od początku stycznia stoi nieużywana a jej zadania przejął piec konwekcyjno-parowy, w którym „smażymy” używając bardzo małej ilości oleju.

Na koniec podziękowania dla naszej KUCHNI. Wszystko to nie udałoby się bez  zaangażowania Pań Kucharek, które przygotowują nowe, pyszne posiłki a także często same proponują nowe potrawy.